director web scurhanchess: INTERVIU CU O ŞAHISTĂ MULTIMEDALIATĂ NAŢIONALĂ ŞI INTERNAŢIONALĂ LA ŞAH !

OPEN ŞAH PETROŞANI 2015

OPEN ŞAH PETROŞANI 2015
Aspecte din timpul rundelor, de la turneele de şah clasic şi dezlegări pentru copii,juniori şi seniori "OPEN ŞAH PETROŞANI" 2015 ! Pentru mai multe imagini CLICK PE POZĂ !

duminică, 7 octombrie 2012

INTERVIU CU O ŞAHISTĂ MULTIMEDALIATĂ NAŢIONALĂ ŞI INTERNAŢIONALĂ LA ŞAH !


INTERVIU CU MAESTRA FIDE DARIA - IOANA VIŞĂNESCU,VICECAMPIOANĂ EUROPEANĂ LA ŞAH



(Foto)
Maestra FIDE Daria - Ioana Vişănescu,din Petrila,
multimedaliată naţională şi internaţională !

FR Şah : La 6 ani după aurul european de la Herceg Novi,iată-te din nou medaliată în întrecerea    continentală a junioarelor.Cum se amestecă trăirile de pe urma acestui rezultat deosebit ? 

Daria : Sentimentul este unul deosebit, nu mă aşteptam să mai ating vreodată o asemenea performanţă . A fost o surpriză pentru toată lumea, dar mai ales pentru mine. După aurul obţinut în 2006, mă aşteptam să mai reprezint un pericol pentru adversarele mele şi în anii ce aveau să vină, dar timpul a trecut şi fiecare an,parcă,îmi demonstra că ele progresează iar eu sunt în regres. Nu am mai reuşit să mă menţin printre primele în clasament.Anul acesta m-a făcut să realizez că timpul nu e pierdut şi trebuie să mă impun de acum la fiecare Campionat European sau Mondial. 
          Mă bucur foarte mult că am reuşit să aduc o medalie acasă, dar trebuie să mă menţin pentru Campionatul Mondial din Slovenia. 


FR Şah : Recentul tău duel de la Praga cu Andreea Navrotescu a readus în memorie disputa voastră de la Campionatul Naţional Predeal 2006, în care te-ai impus după un come-back în forţă. Atunci consideri că a început afirmarea ta ? 

Daria : Da,consider că atunci a fost momentul când şahul chiar a devenit un lucru serios pentru mine. Titlul din acel an, de campioană naţională,m-a condus către titlul de campioană europeană din acelaşi an şi astfel am înţeles că am potenţial. Poate că dacă n-aş fi ieşit campioană naţională, n-aş fi participat la acel Campionat European,iar lucrurile ar fi decurs cu totul diferit. 


FR Şah : Cum s-a produs întâlnirea cu antrenorul Gheorghe Şcurhan, care au fost meritele lui în formarea ta şi care i-au fost scăderile ? 

Daria : Domnul Gheorghe Şcurhan a fost primul meu antrenor pentru o perioadă foarte lungă de timp (aproximativ 6-7ani),iar totul a decurs întâmplător. Părinţii mei au încercat să-mi găsească o ocupaţie extraşcolară pentru a-mi consuma energia, iar pentru că şahul le-a fost cel mai la-ndemână,m-am apucat de şah. Evident,dacă nu ar fi fost dânsul,eu nu aş mai fi existat ca jucătoare de şah iar astfel descoperirea mea i se datorează.Răbdarea de a lucra cu un copil mic (aveam 5 ani şi jumătate când am început şahul) şi devotamentul faţă de antrenamentele zilnice,de cantonamente şi de turneele la care participam - pentru că eram însoţită de el,îi revin deasemenea. Dar,ca orice om,deţinea cunoştinţe limitate şi astfel a trebuit să pornim in direcţii diferite. Cu toate acestea,sunt sigură că munca pe care am depus-o împreună a fost la cel mai înalt nivel al puterilor noastre şi pentru asta nu-mi rămâne decât să-i mulţumesc. 

FR Şah : Locurile I şi II la Europenele din 2006 (şah clasic şi rapid) te-au aşezat în fruntea promisiunilor şahiste româneşti. A fost o încărcătură neaşteptată ? 

Daria : Desigur că a fost ceva neaşteptat. Eram la a doua participare la un Campiona European, totul era încă nou pentru mine. Într-un fel,a fost bine pentru că nu aveam emoţii,indiferent cine se aşeza în faţa mea,fie ea rusoaică sau georgiancă. Nu cunoşteam jucătoarele si jucam relaxată, ştiind că nimeni n-are pretenţia ca tocmai eu sa obţin vreo medalie. 

FR Sah : O mare contribuţie la popularizarea ta a avut-o prezenţa în anul 2007, în emisiunea „Profesioniştii” realizată Eugeniei Vodă.Ai simţit la interlocutoare o afinitate mai specială faţă de şah,care ţi-a permis un plus de dezinvoltură ? 

Daria : Doamna Eugenia Vodă este o persoană minunată. Aveam 10 ani când am fost invitată la acel interviu,dar mi-a lăsat impresia că este o doamnă deosebită şi într-adevăr o profesionistă ! A reuşit să patrundă cu un oarecare interes în lumea şahului,iar asta m-a făcut să fiu mai deschisă şi mai comunicativă.Cred că se face uşor plăcută oamenilor. 

FR Şah : Un aur şi două medalii de argint în anii 2007-2009 la Campionatele de juniori ale 
Uniunii Europene,la Mureck. Le consideri relevante în palmaresul tău, dată fiind diversitatea opiniilor asupra acestei competiţii ? 

Daria : Dreptatea este împărţită,zic eu. Cred că orice medalie este binevenită indiferent de turneul la care a fost câştigată,mai ales unul internaţional. Campionatul Uniunii Europene poate fi considerat important pentru cei care sunt la începutul carierei şahiste. Pentru început,este un turneu promiţător,de moral,care poate motiva copiii. 
          Cred că deja la vârsta de 14 ani importanţa scade,ţinând cont că sunt jucători/jucătoare care la 14 ani sunt mari maeştri/maestre; nu este destul de tare pentru o evoluţie impresionantă a jucătorului, pentru că să recunoaştem... sunt copii la vârsta asta cu Elouri surprinzătoare care nu au ce căuta la un astfel de turneu. Este mult sub un Campionat European de juniori. Atunci când am participat eu la acest campionat, medaliile erau importante. Nu sunt cele mai mari realizări ale  mele,dar îmi marchează valoarea de atunci. 

FR Şah : În perioada în care ai lucrat cu dânsul,maestrul internaţional Mircea Pavlov te considera o viitoare componentă a echipei olimpice a României. Ce anume crezi că l-a determinat să facă această afirmaţie ? 

Daria : Cred că dânsul are o experienţă incontestabilă,iar asta îl face să vadă talentul unui jucător şi potenţialul acestuia mai bine decât mulţi alţii. Sunt sigură că a cântărit cu atenţie aceste vorbe, iar eu sper să devină şi realitate cât mai curând posibil. 

FR Şah : Cât ai avut de învăţat de la maestrul internaţional Codruţ Florescu, legitimat şi el la Şah Club Deva ? 

Daria : Cooperarea mea cu MI Florescu Codruţ n-a fost una de lungă durată. Se ştie că deţine multe cunoştinţe,iar talentul său de jucător este recunoscut,dar n-a fost să fie. 
          Am schimbat foarte mulţi antrenori într-o perioadă scurtă de timp,iar asta nu mi-a permis să asimilez prea mult de la fiecare. Trebuia să ajung la acel antrenor care să mă ajute să aspir la o medalie internaţională şi la un progres vizibil şi rapid. 

FR Sah : Cum te-ai simţit ca egala campionului mondial Anand ? 

Daria : A fost o onoare să obţin acea remiză cu un jucător atât de bine cotat şi cunoscut.Am fost încântată de ideea de a participa la un simultan alături de campionul mondial, dar nu m-aş fi gândit niciodată că aş putea avea vreo şansă. Eram curioasă câte mutări rezist.Surpriza mai mare a fost când mi-a propus remiză; am rămas blocată câteva secunde,crezând că n-aud bine,pentru că deşi era un final egal, este totuşi un jucător de elită şi dacă şi-ar fi pus tehnica în valoare,mai mult ca sigur ar fi câştigat. A fost un gest de fair-play categoric. 

FR Şah : Ce specific aparte a avut suportul pe care ţi l-a dat familia ? 

Daria : Membrii familiei mele m-au susţinut necondiţionat. Am avut şi turnee extrem de slabe,dar şi turnee foarte bune şi mereu am primit suportul de care am avut nevoie ca să continui. M-au sprijinit şi financiar atunci când a fost nevoie şi au investit în mine atât cât şi-au permis,ca să am condiţiile necesare pentru a progresa. 

FR Şah : Cum s-a produs plecarea ta din zona minieră natală la Politehnica Iaşi ? 

Daria : Eram legitimată la Clubul Sportiv " Comexim R " Lupeni,patron domnul Milu Părău,atunci când am fost nevoită să îmi caut alt club. Clubul din Lupeni nu îşi mai putea permite financiar să mă susţină,iar pentru că era aproape de Campionatul Naţional de Senioare,am căutat cât mai repede un nou club. Clubul din Iaşi a fost cel care mi-a plătit costurile,iar astfel m-am şi legitimat. 

FR Şah : Sub ce auspicii a avut loc întoarcerea ta în judeţul natal, dar la Şah Club Deva ? 

Daria : N-am fost niciodată plecată din judeţ. Am jucat pentru clubul Politehnica Iaşi,pe atunci Cotnari Politehnica Iaşi,dar totul a fost “la distanţă“. Eram în căutare de antrenor,deoarece antrenamentele cu cei din Iaşi decurgeau greu, fiind distanţa mare.Vroiam pe cineva care se putea ocupa mai mult timp de mine,iar astfel a survenit încercarea cu IM Florescu Codruţ. Odată cu aceasta,am făcut şi dubla  legitimare cu Şah Club Deva. 

FR Şah : Pregătirea ta la Medicina Timişoara,club cu care,iată,ai obtinut medalia de bronz la Superliga feminină 2012,poartă amprenta antrenorului Cătălin Ardelean. Cum poţi caracteriza colaborarea cu el ? 

Daria : Acum nu mă mai antrenez cu domnul Ardelean Cătălin,dar pe parcursul colaborării noastre am învăţat o mulţime de lucruri noi şi am realizat câte lipsuri aveam. S-a văzut şi ascensiunea mea anul trecut, când am câştigat în jur de 150 de puncte la Elo,evident sub tutela sa. Cu toate că nu-mi mai este antrenor,m-a ajutat într-o foarte mare măsură la Campionatul European din acest an. Sfaturile sale,îmbinate cu cele ale actualului meu antrenor,domnul Milu Romeo şi cu puţină concentrare din partea mea,mi-au adus medalia de argint. Eu ştiu eforturile depuse de cei doi şi emoţiile prin care au trecut pentru mine şi mă bucur că n-au muncit în zadar. 

FR Şah : În ultimii ani ai câştigat cu regularitate titlurile naţionale de junioare la dezlegări. 
              Cum te vezi evoluând mai departe la această probă ? 

Daria : Proba de dezlegări este favorita mea,între probele de blitz şi şah rapid. Din această cauză mă dedic foarte mult unui concurs de dezlegări,chiar dacă nu sunt profesionistă. Mă atrage ideea de a face performanţă în această probă,dar deocamdată şahul practic este pe primul plan. Poate,în timp,voi încerca să particip şi la campionate internaţionale de dezlegări;ar fi o experienţă plăcută ! 

FR Sah : Spaţiul ex-iugoslav se dovedeşte fast pentru tine;consideri că tradiţia succeselor se va menţine şi la Mondialele de juniori din oraşul sloven Maribor ? 

Daria : Nu am obţinut niciodată un loc fruntaş la vreun Campionat Mondial şi sper ca anul acesta să obţin un rezultat bun. Îmi doresc un loc în primele şase,dar poate si mai sus. 

FR Şah : Există lucruri complementare cu şahul în sufletul tău ? 

Daria : Desigur că există. Am persoane care îmi sunt dragi,ca orice om. Şahul ocupă o parte importantă în sufletul meu pentru că am crescut cu el,dar nu e totul. Atunci când pierd o partidă de şah,intervin celelalte lucruri şi mă fac să lupt din nou,iar atunci cineva poate mă dezamăgeşte sau sunt tristă,mă regăsesc în şah...într-o analiză sau vreun final pe care-l studiez. Se completează una pe cealaltă. 

FR Sah : Sub ce auspicii îţi vezi viitorul profesional,dincoace şi dincolo de sportul minţii ? 

Daria : Încă nu m-am hotărât ce aş vrea să fac pe lângă şah. Astept să termin liceul,să văd care este valoarea mea în şah atunci,iar apoi mă voi orienta spre o facultate... Mi-aş dori să pot practica şi sahul de performantă şi să fac şi o facultate. Rămâne de văzut dacă este posibil să le fac pe amândouă. 

                  Interviu realizat de Dinu-Ioan Nicula, septembrie 2012
                                        Federaţia Română de Şah

                                                     
http://www.frsah.ro/index.php?action=listingview&listingID=609

                                                (Gicuţă)








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu